content-single.php

A Total Commander és az FTP

Múltkori bejegyzésemben, ahol a honlapkészítés kezdeti lépéseit írtam le, szó volt róla, hogy a WordPress fájlokat fel kell tölteni a szerverre. Ehhez adok most egy kicsit részletesebb leírást, hátha valakinek nem olyan egyértelmű, hogy hogyan is megy ez a feltöltés.

Az FTP = File Transfer Protocol egy szabvány, mely az interneten keresztül történő adatátvitelt segíti. Ha egy távoli gépről, szerverről szeretnénk valamit letölteni vagy oda feltölteni, akkor mondjuk, hogy le-FTP-zem vagy fel-FTP-zem a fájlt. Ez a szabályrendszer teszi lehetővé, hogy különböző operációs rendszerű számítógépek is „megérsék” egymást, tudjanak kommunikálni, azaz fogadni egymástól adatokat.

A Total Commander és a FileZilla olyan programok, melyek segítségével képesek vagyunk ilyen le- és feltöltésekre. Most a Total Commanderről írok.

A http://www.totalcommander.hu/letoltesek/total-commander helyről letölthetjük a program legújabb verzióját. Kattintsunk duplán az exe fájlra és kövessük a telepítés utasításait. Ha sikerült, akkor el is indíthatjuk a programot.

Ahhoz, hogy kapcsolatba léphessünk a távoli géppel FTP-n keresztül, ismernünk kell az adatait: a szerver nevét, a felhasználónevet és a jelszót. Ezeket a tárhely szolgáltatótól kaptuk meg, általában e-mailben. A felhasználónév és jelszó megegyezik azzal, amivel a cpanel-re tudunk belépni.

Ha sikerült a Total Commandert elindítanunk, válasszuk a Hálózat / Új FTP kapcsolat… menüpontot, és itt állítsuk be a kiszolgáló (azaz a szerver, vagyis a távoli számítógép) nevét, általában ftp.valami.hu formátumú szokott lenni, majd meg kell adni a felhasználónevet és a jelszót.
Ha ez megvan, akkor válasszuk a Hálózat / FTP kapcsolódás menüpontot, nyomjuk meg a Kapcsolódás gombot, és ha mindent jól csináltunk, már létre is jött a kapcsolat.

Ha honlapot készítünk, jellemzően a public_html mappába dolgozunk, WordPress telepítés esetén is ide kell másolnunk a WordPress fájljait.

Ha minden fájlt fel- vagy letöltöttünk, amit akartunk, akkor ne felejtsük el megnyomni a Szétkapcsolás gombot!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .