content-single.php

WordPress honlapot készítesz? Így kezdd el!

Most abból induljunk ki, hogy már van működő tárhelyünk, amihez cpanelen keresztül férünk hozzá, és ehhez hozzá van rendelve egy domainnév is: pl. www.valami.hu. A tárhely szolgáltatótól kellett, hogy kapjunk egy felhasználónevet és jelszót, amivel be tudunk lépni a cpanelbe.

1. lépés: cpanel – adatbázis létrehozása

Lépjünk be a cpanelbe!
Keressük meg a MySQL adatbázis varázslót, nyissuk meg, és hozzunk létre egy adatbázist. Meg kell adnunk az adatbázis nevét, egy felhasználónevet, és ehhez a felhasználóhoz egy jelszót is be kell állítanunk. Ezeket gondosan jegyezzük föl, mert a későbbiekben szükségünk lesz rá. A felhasználónak adjunk meg minden jogosultságot.
Jelentkezzünk ki a cpanelből!

2. lépés: wordpress letöltése

Nyissuk meg a wordpress.org webhelyet a böngészőnkben! Innen a legfrissebb wordpress verziót tudjuk letölteni a saját számítógépünkre, van magyar nyelvű változat, érdemes rögtön ezt választani.

3. lépés: FTP – wordpress fájlok feltöltése

Szükségünk van egy FTP programra, ilyen pl. a FileZilla, vagy a TotalCommander. A domainnévhez kapcsolódó tárhelyre FTP-vel tudunk felmásolni fájlokat. a FileZilla vagy TotalCommander programmal be kell lépni a tárhelyünkre, ehhez az ftp.valami.hu-t kell beírni a megfelelő helyre, a felhasználónév és jelszó ugyanaz, mint a cpanelen. A portot nem kell kitölteni. Keressük meg a public_html mappát, és ide másoljuk fel a wordpress mappa tartalmát, melyet az előbb letöltöttünk a gépünkre! Ez eltart egy darabig. Ha sikerült, bontsuk az FTP kapcsolatot.

4. lépés: wordpress és az adatbázis összekapcsolása

Szükség van egy programra, amivel a tárhelyen lévő fájlokat szerkeszteni tudjuk, erre a célra pl. az Aptana Studio tökéletesen megfelel.
A tárhelyünkön az imént feltöltött fájlok között keressük meg a wp-config-sample.php fájlt, és készítsünk róla egy másolatot wp-config.php néven. Ezt nyissuk meg szerkesztésre. Ebben 4 dolgot kell beállítani. Keressük meg a következő részt:

/** Adatbázis neve */

define(DB_NAME, adatbázis_neve);

/** MySQL felhasználónév */

define(DB_USER, felhasználónév);

/** MySQL jelszó. */

define(DB_PASSWORD, jelszó);

Az aposztrófok közé írjuk be az adatbázis nevét, felhasználónevet és jelszót, melyeket az adatbázis létrehozásánál a cpanelben beállítottunk (1. lépésben történt).
Most kicsit görgessünk lejjebb, és keressük meg a következő sort:

$table_prefix = wp_‘;

Ezt egészítsük ki egy tetszőleges számmal a következő módon:

$table_prefix = wp_1‘;

Ezzel beállítottuk az adatbázis prefixet 1-re. Ha a későbbiekben aldomaineket hozunk majd létre, akkor arra kell ügyelni, hogy ott majd más prefixet válasszunk. Egyetlen adatbázis ily módon ki tud szolgálni több aldomaint is!

5. lépés: hozzuk működésbe a wordpress-t!

Böngészőben nyissuk meg a www.valami.hu-t! Töltögessük ki a dolgokat, adjunk meg egy felhasználónevet és jelszót, ezzel tudunk majd belépni a wordpress felületre. A felhasználónév legyen bonyolult, mert sajnos jönnek majd hackerek, akik megpróbálják feltörni az oldalt, de először az admin és a domain nevünkből kreált felhasználónevekkel próbálkoznak. Jegyezzük fel a felhasználónevet és jelszót! A wordpress telepítés már kész is!

6. lépés: ez végtelen ideig fog tartani, de azért kezdjünk bele…

A wordpress most már működik az oldalunkon, már csak az van hátra, hogy beállítsuk a honlap kinézetét és feltöltsük tartalommal.
Lépjünk be a wordpress admin felületre! Írjuk be a böngészőbe: www.valami.hu/wp-login.php, adjuk meg a felhasználónevet és jelszót, amit a wordpress telepítésnél állítottunk be. Itt tudunk létrehozni képekkel, videókkal tarkított szövegeket (oldalakat és bejegyzéseket), készíthetünk hozzájuk menüt, választhatunk sablont, mely a kinézetért felelős, és még rengeteg mindent beállíthatunk, ezeket most nem részletezem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .