content-single.php

Telefonálás az interneten – VOIP

Novemberben kikapcsolták a vonalas telefonunkat.
Előzőleg, valamikor szeptember táján jött egy értesítés, hogy digitalizálják a rendszert, és lehetőségünk van digitális vonalat igényelni, és ezzel kapcsolatban hívjam az ügyfélszolgálatukat. Hívtam. Az ügyintéző hölgy azt mondta, hogy kérhetjük a vonalunk digitalizálását, de nem kötelező, ha nem kérjük, maradhat az analóg vonal. Nem kértük, mert meg voltunk elégedve a szolgáltatással, minek bolygassuk a jól működő rendszert.

Két hónappal később minden előzetes értesítés nélkül megszűnt a telefon szolgáltatásunk. Először nem is kapcsoltam, hogy mi lehet a baj, betelefonáltam mobilról, egy másik ügyintéző felvilágosított, hogy az egész településen megszüntették az analóg vonalakat, mert a központot digitalizálták. Emiatt megszűnt a szerződésünk, de sebaj, kössünk újat, és akkor kapunk új digitális vonalat, és a telefonszámunkat is visszaigényelhetjük.

Utánanéztem a díjcsomagoknak, most már az internet szolgáltatásnak is, mert nekünk egy külön internetszolgáltatónál volt ADSL előfizetésünk, amit éppen más okokból kifolyólag le akartunk váltani. Gondoltam, legyen ugyanannál a szolgáltatónál mind a kettő. Közben a húgomék ugyanezt „eljátszották”, csak ők gyorsabban elintézték az egészet, megrendelték az új vonalat internettel együtt. Én is erre készültem. Egy szépséghibája volt csak a dolognak: náluk azóta a telefon nem működik wifi nélkül. Márpedig én óvatos vagyok ebben a tekintetben. Megjegyzem, húgomék is, ezért sokszor kikapcsolják a telefont, hogy ne menjen a wifi. Én is csak akkor kapcsolom be a wifit itthon, ha ténylegesen használni akarom. Nem terhelem folyamatosan a szervezetemet és a gyerekeimét fölösleges sugárzással. Inkább kapcsolgatom. Egy gombnyomás az egész. Viszont azt nem szeretném, ha csak akkor lehetne minket a vonalason hívni, ha megy a wifi. Reggel is sokszor elfelejteném bekapcsolni. A vonalas telefonnak pont az az egyik nagy előnye a mobillal szemben, hogy nem sugároz.

Betelefonáltam újra a nagy szolgáltatóhoz, hogy ezt a kérdést tisztázzam, és megrendeljem a szolgáltatást. A harmadik ügyintéző azt a felvilágosítást adta, hogy valóban csak akkor működik a telefon, ha megy a wifi, mert a router kell a telefonhoz, és azon nem lehet kikapcsolni a wifit, továbbá azt is megtudtam, hogy a régi telefonszámunkat fél évig nem adhatják ki újra, még nekünk sem, ezért új számot kapunk majd. Újabb gondolkodási időt kértem, még nem rendeltem meg a szolgáltatást.

Már régebben is gondolkodtam azon, hogy kipróbálom a VOIP-ot, azaz az internetes telefonálást. Mindig ott bukott el a dolog, hogy olyan bonyolultnak tűnt az egész, hogy hamar feladtam az olvasgatást. Most azonban más volt a helyzet. Döntenem kellett. Vagy elfogadom, hogy csak wifivel együtt használhatom a vonalas telefont, vagy valami alternatív megoldást találok. Emiatt késztetve voltam arra, hogy komolyabban belemélyedjek az internetes telefonálás lehetőségeibe. Hát, mit mondjak, valóban nem egyszerű megérteni és megvalósítani mindazt, amit az interneten olvasni lehet a témában. Valószínűleg ezért nem terjedt el még ez a megoldás az emberek körében. A voip-szolgáltatók oldalait olvasgatva azt látom, hogy ők is inkább a vállalkozásokat célozzák az ajánlataikkal. Nálunk a tágabb családban viszont van rá példa, aki évek óta ezt a megoldást használja gond nélkül. Persze ő is informatikus, nem véletlen.

A VOIP telefonáláshoz két dolgot kell megoldanunk. Egyik, hogy legyen megfelelő készülékünk hozzá, de ez nem feltétlen jelenti a meglévő analóg telefonunk lecserélését. Másik pedig, hogy találjunk szolgáltatót, akitől kapunk telefonszámot és biztosítja, hogy telefonálni tudjunk.
Lássuk most részletesebben ezt a két feltételt.

A technikai feltételek a következők. Egyértelmű, hogy szükség van internetre ahhoz, hogy az interneten telefonálhassunk, pl. ADSL. Ehhez máris tartozik egy modem, ami fogadja a bejövő vonalat, és továbbítja a számítógép felé. Ha csak egy számítógépünk van otthon, akkor ennyi elég is, de többünknek a modemből nem rögtön a számítógép felé halad a zsinór, hanem egy routerhez csatlakozik, amely opcionálisan lehet wifi router is. A routerhez több eszköz (számítógép, okostelefon, IP-telefon) is csatlakoztatható, melyek egy időben használhatják az internetet. A hagyományos analóg telefonunkat úgy tudjuk a routerhez csatlakoztatni, ha közbeiktatunk egy analóg telefon adaptert (ATA), más néven voip gateway-t (SIP képes voip gateway kell). A másik lehetőség, hogy IP-telefont használunk, melyet közvetlenül a routerhez köthetünk. A router tekintetében is két lehetőségünk van. Ha voip routerünk van, ahhoz adapter nélkül csatlakoztatható az analóg telefon. Ilyet csak nagyon borsos áron találtam, ezért ezt a lehetőséget elvetettem. Viszont olyan routerre volt szükségem, ami tudja ugyan a wifi-t, de egy fizikai nyomógombbal ki lehet kapcsolni. Arra is figyelni kell, hogy a router tudja a QoS-t, azaz a hangnak elsőbbséget adjon. Részletesebben erre nem térek ki, csak röviden annyit, hogy ne legyen szakadozott a hang akkor sem, ha ugyanabban az időben pl. töltünk le valamit az internetről.
Mivel az analóg telefonunk már nagyon ósdi volt, inkább egy IP-telefonra ruháztam be, nem az adapterre. Ez azonban csak a szolgáltatók felkutatása és kipróbálása után történt meg. Nem akartam kockáztatni, mert nem voltam biztos benne, hogy működni fog. Az internetes telefonálás kipróbálásához ugyanis nincs szükség telefonra. A laptop is megteszi, csak kell rá telepíteni egy telefonáló programot.

A szolgáltatókkal kapcsolatban két dolgot kellett elérni. Szükség volt egy telefonszámra, amin minket tudnak hívni, és szükség volt egy alacsony percdíjakkal rendelkező szolgáltatóra, amin keresztül mi tudunk hívni másokat. A VOIP telefonszám egy 21-es körzetes magyarországi telefonszám. A hazai szolgáltatók között találtam olyat, aki havidíj nélkül, ingyen ad ilyen telefonszámot, csak regisztrálni kell az oldalán és pillanatok alatt küldik a számot, amin azonnal hívhatóak vagyunk, persze ehhez föl kell telepíteni a gépünkre a telefonáló programot és be kell állítani megfelelően, hogy a hívásokat fogadni tudja. Elsőre nem sikerült, kb. 4-féle telefonáló programot kipróbáltam, valamelyik irány sosem működött. Végül találtam egy nagyon jót (Zoiper), amit sikerült megfelelően beállítanom, mindkét irányba működtek a hívások. Bónuszként sikerült az okos-telefonomra is telepíteni a telefonáló program app változatát, úgyhogy most már ha elutazom és ott van wifi, azon is fogadhatom a vonalas hívásokat (mobil internetem nincs).
Ugyanez a szolgáltató megajándékoz minket egy 300 Ft-os kezdő egyenleggel, ha megadjuk a mobil számunkat, ez pont elég arra, hogy teszteljük, működik-e. Miután sikerült mindent jól beállítani, én is tudtam hívni másokat, mások is engem, beruháztam az IP-telefonra. Olyat választottam, ami két vonalat is tud kezelni. Azért ez nem olcsó dolog, de kiszámoltam, hogy a mi telefonálási szokásaink mellett egy éven belül (sőt akár fél éven belül) behozza az árát, mivel havidíj nincs, a percdíjak pedig annyival alacsonyabbak. Sajnos a szóban forgó szolgáltató mobil irányú percdíjai nem elég alacsonyak ahhoz, hogy megérje rajtuk keresztül indítani hívásokat, és a hazai piacon ilyet nem is találtam, ezért külföldi szolgáltató után kellett néznem. Ezekből rengeteg van. Kiválasztottam egy olyat, ahonnan vonalas irányba a feltöltést követő 3 hónapban ingyenesen lehet telefonálni, mobil irányba pedig kb. 6 Ft-ért percenként. Ide is beregisztráltam. Ezek a szolgáltatók feltöltős rendszerben működnek, cserébe nem kell szerződést kötni. Előre fel kell tölteni egy összeget (pl. átutalással), és azt le lehet beszélni. Havidíj nincs. Az általam választott szolgáltatónál 6 Ft-os percdíj van minden irányba, de a feltöltést követő 3 hónapban a vonalas hívások ingyenesek. Annyi meglepetés ért a feltöltésnél, hogy a feltöltendő összegre rászámolják az adót, amit természetesen nem lehet lebeszélni, így a legkisebb 10 eurós 3100 Ft-os feltöltés 4255 Ft-ba került. Azért még így is olcsóbban jövök ki, mint ha maradtam volna a nagy telefonszolgáltatónál, aki csak wifivel együtt működött volna – számításaim szerint az internet előfizetést is figyelembe véve havonta kb. 3800 Ft-tal fizetek így kevesebbet, úgyhogy megérte a hosszadalmas, hetekig tartó kutakodás :-)