content-single.php

Hogyan készülnek a kiszínezők?

Manapság nagyon divatba jöttek a kiszínezők, nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is újra felfedezték a színezés örömét, feszültségoldó hatását. Egyre több kiadvány jelenik meg, melyeket sokféle érdekes minta és figura tölt meg. Vannak közöttük nagyon színvonalasak, melyeket magam is szívesen kézbe veszek, de sajnos egyre több igénytelen „rajzzal” is találkozni. Ha alaposabban megfigyeljük ezeket, megállapíthatjuk, hogy ezek nem is igazi rajzok. Pontosan nem tudom, ez utóbbiak milyen technikával készülnek, de kirívóan látszik rajtuk, hogy számítógép segítségével gyorsan összedobták a grafikákat, valószínűleg minél rövidebb idő alatt szerették volna kitölteni a rendelkezésre álló teret, hogy a füzet mehessen a nyomdába és hamar a könyvespolcokra kerülhessen. Ez azt eredményezi, hogy a minták nem olyan precízek és kidolgozottak, a vonalak nem illeszkednek pontosan, sok rész sokszorosítva van a képen belül. Ha egy ilyenre ránézek, nekem hiányzik belőle a lélek, a készítő gondossága. Mindegy, milyen korosztálynak készül, számomra fontos, hogy érezhető legyen, hogy aki rajzolta, örömmel készítette a képet.

Nálam ez úgy kezdődött, hogy amikor a gyerekeim már ceruzát, zsírkrétát, filctollat kezdtek a kezükbe venni, szerettek színezni is, és örömmel vették, ha rajzoltam nekik kiszínezőket. Megrajzoltam, amit kértek, és kiszínezték. Voltak boltban vásárolt kiszínezőik is, de jobban szerették, ha én rajzolok nekik személyre szabottan, akár „megrendelésre” is: felsorolták, mi minden legyen a képen. Nagyon szerettem nekik rajzolni, és a kiszínezett műveket összegyűjtöttem. Egy idő után megfogalmazódott bennem az a gondolat, hogy valaha komolyabban is szeretnék ezzel foglalkozni. Most jött el ennek az ideje! A honlapomat mint webdesigner készítettem, de egy ideje kialakítottam rajta a kiszínezős oldalt, ahonnan bárki ingyen töltheti le és színezheti a rajzaimat. Rendszeresen rajzolok, és töltöm fel az újabb alkotásaimat. Mivel itthon is főképpen a gyermekeimnek készítem a rajzaimat, a feltöltött képek is inkább az óvodás és kisiskolás korosztályt célozzák.

A kiszínezőket kézzel rajzolom sima A4-es papírra, fekete filctollal. Egy kép bonyolultságától függően fél-egy órai munka alatt készül el. Azután lapolvasó segítségével beviszem a számítógépbe (csúnyábban mondva beszkennelem). Képszerkesztővel ráírom a képre a honlapom címét, hogy aki egyszer megtalálta a honlapomat, könnyen visszataláljon. Azután feltöltöm a képet a honlapomra, és kész is. Ami a képek témáját illeti, most is sokszor megkérdezem a gyerekeimet, hogy mit rajzoljak nekik, mit színeznének szívesen, és az ő ötleteik alapján készítem el a rajzot. Így sokkal könnyebb „lélekkel” rajzolni, ha közben rájuk gondolok, és nekik szánom a készülő kiszínezőt. Olyan is van, amikor nem kérdezem meg őket, csak magam fejéből találom ki a képet. Ilyenkor kicsit elvontabb dolgok jönnek ki, ezeket inkább a nagyobb gyerekeim szokták szeretni. Előfordul néha, hogy nem tudom előre, mit fogok rajzolni, csak úgy elkezdek vonalakat húzni a papírra, és a szemem előtt alakul a kép – számomra ez a legizgalmasabb módja az alkotásnak, és utólag is ezeket a rajzaimat szeretem a legjobban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .